Door verder te surfen op deze website, accepteert u het gebruik van cookies om diensten op maat aan te bieden. Meer informatieX
 
FR EN NL

Demandez le programme ! Suivez l'actualité de La Piscine sur notre agenda .


Fotograaf Dodeigne: een schenking aan La Piscine

Tentoonstelling van 12 oktober 2024 tot 12 januari 2025

De fotografie speelt een belangrijke rol in het leven van Dodeigne. Al tijdens zijn studies en activiteiten aan de kunstacademie is fotografie zijn passie, vanaf 1946 tot het einde van zijn carrière. Het fotografische werk van de kunstenaar telt meer dan tweeduizend foto’s, waarvan sommige zijn opgenomen in Chant de pierres, een werk dat met de medeplichtigheid van zijn dochter Claire in 1981 werd ontworpen, en valt op door zijn vanzelfsprekende noodzaak. Dodeigne hecht belang aan de keuze van de toestellen die hij gebruikte – een Rolleiflex voor de meest verzorgde beelden – en wordt in zijn werk als fotograaf de onvermoeibare regisseur van zijn beeldhouwwerken; hij slaagt erin de dialoog te vatten die zijn creaties aangaan met hun omgeving, en vereeuwigt ze naarmate de seizoenen en lichtvariaties elkaar opvolgen. Meesterlijke stenen die opduiken uit de ochtendmist, kalksteensilhouetten die hun grillige figuren uitstrekken in een winterlandschap met schrale bomen, groepen van standbeelden ondergedompeld in een stille dialoog aan de rand van een bos, stuk voor stuk raadselachtige beelden die behoorlijk duidelijk illustreren hoe de beeldhouwer zijn werk zag.

Legende: Eugène Dodeigne (1923-2015), Groupe de trois, in Le Pot de Fer (nu in Rijsel, Place de la République). Foto Eugène Dodeigne (1923-2015), afdruk André Florin (1928-2016), 30,3 x 23,9 cm. Roubaix, La Piscine – Musée d’art et d’industrie André Diligent. Schenking van de familie Dodeigne in 2024. © ADAGP, Parijs, 2024.

Vernissage op vrijdag 11 oktober 2024 vanaf 18 uur.

Zie ook