Door verder te surfen op deze website, accepteert u het gebruik van cookies om diensten op maat aan te bieden. Meer informatieX
 
FR EN NL

Demandez le programme ! Suivez l'actualité de La Piscine sur notre agenda .


Eugène Dodeigne (1923-2015): overzichtstentoonstelling II

Tentoonstelling van 12 oktober 2024 tot 12 januari 2025

Deze overzichtstentoonstelling van het werk van Eugène Dodeigne bestaat uit meer dan 200 creaties die nooit eerder of zelden getoond werden en die afkomstig zijn uit publieke of privécollecties. De bedoeling is om de schijnwerpers nogmaals te richten op een hoofdrolspeler van de Franse artistieke scène van de tweede helft van de 20e eeuw. In 2020 werd deze tentoonstelling al een eerste keer georganiseerd in La Piscine, maar toen moesten wegens de pandemie jammer genoeg de deuren gesloten blijven. Bij wijze van uitzondering wordt deze retrospectieve dit najaar opnieuw gemonteerd en voor die gelegenheid werd nogmaals over de presentatie nagedacht, ook omdat nieuwe werken werden geleend. De tentoonstelling is dan ook een unieke gelegenheid om de kunstenaar anders te leren kennen en zijn werk in al zijn rijkdom te aanschouwen.

Dodeigne werd in 1923 in België geboren, maar krijgt al snel de Franse nationaliteit, wanneer zijn ouders zich in het departement Nord vestigen. Dat steen een belangrijke rol zal spelen, staat in de sterren geschreven, want hij is de erfgenaam van een familie van steenhouwers uit de regio Soignies. Vanaf zijn dertiende leert hij het vak van zijn vader: marmerbewerking. Zijn talent springt al snel in het oog, eerst aan de kunstschool van Tourcoing en later aan die van Parijs, die van hem een kunstenaar zullen maken. Al op het einde van de jaren veertig krijgt hij de steun van grote verzamelaars uit de omstreken, zoals Jean Masurel en Philippe Leclercq. Dujardin en Renar, twee galerieën in Roubaix, vertegenwoordigen hem, maar Galerie Marcel Evrard organiseert zijn eerste eenmanstentoon­stellingen, in 1952 en 1955. Vanaf dan volgen de tentoonstellingen elkaar op en Dodeignes werken zijn uitermate geliefd, niet alleen in Parijs, maar ook in België, Nederland en Duitsland.

Met deze tentoonstelling moeten enkele voorbarige ideeën worden rechtgezet over een kunstenaar wiens werk zo alomtegenwoordig in de openbare ruimte te zien is dat de complexiteit ervan uitgevlakt lijkt te zijn. Hij bewerkt arduin – dat beroemde gesteente uit Soignies, zijn “eeuwigheidssteen” – maar ook steen uit Euville, vulkanisch gesteente en kalksteen; hij is ambachtsman en promotor van de “pierre éclatée” (ruwe steen), maar hij houdt ook van zorgvuldig gepolijste steen; hij beeldhouwt in steen, maar ook in hout; hij is modelmaker en tegelijkertijd bronskunstenaar; hij beeldhouwt, maar tekent, schildert en graveert ook, hij is architect-bouwmeester en meubelontwerper en tot slot ook fotograaf: Dodeigne zaait verwarring. Enerzijds is hij uitermate klassiek: door zijn band met de middeleeuwse beeldhouwkunst of die van Rodin, Bourdelle, Zadkine en Brâncuși, door zijn verlangen om standbeelden te blijven maken, door zijn gehechtheid aan de menselijke figuur en tot slot ook door zijn werklust. Anderzijds is hij onbesuisd onafhankelijk, volgt hij een eigen weg waar zijn werken voortspruiten uit de natuur en uit kunstgrepen. Dodeignes werken zijn aan hun omgeving gelinkt en dragen het zichtbare spoor van de geste en het gereedschap, want, zoals hij zelf bevestigt, “een beeldhouwwerk is in de eerste plaats abstract. Het gaat om verhoudingen van vormen, doorgangen van licht.” De tentoonstelling zal het parcours schetsen van een man die tijdens zijn leven nadacht over de verhouding van het werk tot de ruimte, van zijn primitivistische werken in gips en hout uit zijn beginperiode tot de monumentale werken die hij in de openlucht heeft gerealiseerd, over licht en wind.

Hoewel Dodeigne tot de grootste beeldhouwers van de tweede helft van de 20e eeuw gerekend mag worden, is hij in eigen land minder bekend en lange tijd begrepen de Franse instellingen hem niet. Deze eerbetuiging moet benadrukken hoe groot de betekenis is van Dodeigne, een man uit het Franse Nord wiens kunst deel uitmaakt van een inspirerend grondgebied.

Wetenschappelijk commissaris: Germain Hirselj, kunsthistoricus
Commissarissen: Bruno Gaudichon, erehoofdconservator, Alice Massé en vervolgens Adèle Taillefait, conservatoren van de collecties schone kunsten in La Piscine – Musée d’art et d’industrie André Diligent

Scenografie: Cédric Guerlus – Going Design
De catalogus, die onder leiding van Germain Hirselj bij Editions Invenit werd gepubliceerd en in 2021 de prestigieuze prijs van het Festival International du Livre d’Art kreeg, verschijnt voor de gelegenheid in een nieuwe herziene en uitgebreide editie.
De scenografie werd gerealiseerd dankzij de gulle medewerking van verven Tollens.

Vernissage op vrijdag 11 oktober 2024 vanaf 18 uur.

Zie ook